Eng Hun

Az egész országban elfogytak a melósok

Megosztás

Az MGYOSZ alelnöke, Rolek Ferenc az MTI szerint arról beszélt, hogy Magyaroroszágon mind iparági szinten, mind területileg általánossá vált a munkaerőhiány. Ez korábban szerinte csak egyes ágazatokban jelentkezett ilyen erősen, illetve kifejezetten a magasabb bérszínvonalú Ausztriával és Szlovákiával határos nyugati országrészt érintette.

A gyárosok szerint mára azonban már a munkaerőhiány szinte mindenhol jelen van:

  • a feldolgozóipar különböző területein,

  • az idénymunkában,

  • a mezőgazdaságban,

  • a szolgáltatásokban,

  • a vendéglátásban,

  • az informatikában

  • vagy a mérnökök között.

Ezt erősíti meg a Napi.hu cikke is, amely szerint a harmadik negyedévre vonatkozó adatok alapján tovább emelkedett a munkaerőhiány Magyarországon: az ipari vállalatok több mint 70 százaléka panaszkodik a munkaerő hiányára, mint a bővülést visszafogó tényezőre. A szolgáltatószektorban is már a vállalatok több mint harmada érzi a munkaerőpiacot akadálynak, és az építőiparban ez az arány már megközelítette a 42 százalékot. 

Ráadásul a jövőbeli kilátások még rosszabbak. Ugyanis Rolek szerint elsősorban demográfiai okok miatt (na meg az elvándorlásból kifolyólag) a probléma mértéke évről évre növekszik. Ezt valószínűsítik a Napi által megkérdezett elemzők is,  akik szerint a munkanélküliség bár tovább fog csökkenni, és vélhetően a foglalkoztatottság is tovább növekszik majd a következő időszakban, ezzel együtt azonban a munkaerőhiány is egyre nagyobb problémává válik majd, és ebből fakadóan a növekedés gátja lesz.

A gyárosok mindazonáltal úgy látják, hogy az országnak vannak még belső munkaerőforrásai,

  • például a közfoglalkoztatottak egy része,

  • vagy a túl nagy részarányt képviselő költségvetési alkalmazottak átképezhetők lennének a versenyszféra számára.

Bizonyos területeken azonban szükség lenne külföldi vendégmunkásokra is, főleg szakmunkásokra. Ezzel kapcsolatban Rolek Ferenc megjegyezte: olyan külföldi munkavállalókra lenne szükség, "akik ideiglenesen jönnek ide, kulturálisan jól illeszkednek az országhoz és képesek adaptálódni."

Ezt korábban a kormány is felvetette, sőt már konkrét törvényi változtatásokat is eszközölt annak érdekében, hogy a munkaerőhiány csillapítására ukrán gazdasági bevándorlók tízezreit csábítsák az országra.

Forrás: index.hu
Fotó: mti

Bejelentkezés

GINOP pályázatok a KKV-k versenyképességének erősítésére Felhívjuk a figyelmet a széchenyi2020 palyazat.gov.hu pályázati portálon lévő pályázati kiírásokra, melyekkel egyre több lehetőség nyílik a KKV-k számára versenyképességük erősítésére, innovációs tevékenységek, kutatás-fejlesztési projektek, piaci megjelenés támogatása által. Néhány pályázati felhívás: GINOP-1.3.1-15 Mikro-, kis- és középvállalkozások piaci megjelenésének támogatása GINOP-2.1.1-15 - Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása GINOP-2.1.3-15 - Iparjog GINOP-2.1.4 - Innovációs voucher GINOP-2.1.7-15 - Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés